Monday, October 19, 2009

nasib masing2 siapa yang tahu???

Hari ni aku nak ceritakan kisah2 yang agak mendukacitakan rakan2 dikeliling.

1. Kisah kawan yang juga merangkap 2 pupu aku eksident. Patah tangan dan dedera di dahi. Dia
eksident dgn orang yang merisik bagi pihak sebelah lelaki adiknya suatu masa dulu. On the
way nak bayar roadtax.

2. kisah ke dua , rakan masa kursus pun kereta viva dia kena langgar lari... cermin belakang
pecah..
dah g repair RM 350 abis.. then terus tukar sport rim... 2 days after that ajak dia g jalan sogo
coz ada sale... dah le jam 2 jam... masuk sogo makan2 then shoping la....

Balik dapat surat saman parking DBKL coz parking kat kat line kuning.... yang bestnya dia
bole tgk je minah DBKL tu saman dia...aku tanya la kat mamat tu apasal ko tgk jer?? "aku
tergamam la" katanya.. ish mamat ni..aku ngan member lain dok gelakkan dia.. tp kesian lak
tgk muka dia yg sedih tu... dah la jenis muka kesian... kesian ko dat...
tak cukup dgn itu keretanya penuh ngan tahi burung... parking kat bawah pokok kat sebelah
sogo tu .
aii nasib malang bertimpa2... balik jumpa no plat kereta yang sama 4044 tapi myvi la... ah moi
yg bawak...

3. Yang ni mungkin dugaan dari Allah. Actually akak ni pengasuh anak aku yang mula2 dulu.
Tiap2 kali mengandung kencing manis. Dia pun 12 tahun kahwin baru dapat anak. Anak baru
ni adalah anak ketiga. Mungkin dugaan ini berat buat beliau kerana baby lahir tak cukup
bulan. OKU seumur hidup. Then ada jantung dan buah pinggang then telur baby ada
masalah. tu yng tak berapa pasti sangat coz belum lawat lagi ni.. coz akak ni msg masa tgh
kursus last week.. sedih gak la dgr cite ni... 22. hb 10 ni baby dia kena g IJN.
Terhutang budi dgn beliau coz dulu dia pernah selamatkan anakku alya yang tiba je
pensan.cepat2 dia hantar ke GH.

4. pangasuh anak aku aku msg nak duit advance RM 150 buat duit belanja... tu nasib aku leaa..
gaji bulan depan dah le lambat lagi ni... 25.11.2009 baru dapat lambat lagi tuh....

5. pagi tadi pakcik hubby aku cermin keta pun pecah eksident.... pun mau pinjam RM 250.. Kena
bagi la kesian plak. Orang susah kena tolong.....


Kadang2 kita kena redha apa yang berlaku ketentuan dari Nya( Iman kena kuat) ...... tapi kadang2 manusia alpa dengan apa yang ada... kita tak tahu apa yang mungkin berlaku pada kita... macam gempa bumi yang berlaku di seberang..... semoga hidup kita dijauhkan dari bala bencana dan semoga Allah melindungi diri kita di mana jua kita berada.. Amin.



5 comments:

Uruchimaru @ kf said...

emm kehidupn mmg penuh ujian kan...!!!

dotblogspotdotkom said...

kalau dpt keuntungan... depa kata rezeki...

kalau kerugian.. depa kata dugaan...

sebenarnye semua itu dugaan...

adakah dgn duit yg byk itu.. kita menggunakan ke jalan ALLAH...

adakah dgn kerugian itu.. kita bangkit semula.... ntah le....

bernyawa nih pun kira dugaan la tu...

OnieMia said...

2 kf betul tu... kadang2 Allah uji kita dgn pujian yang melambung2 dari org...saat itu kita mulai riak... betul tak...??? jd kita kena rasa biasa2 saje....

OnieMia said...

2 dotblogspotdotkom betul tu saya setuju... kadang2 kita lupa dgn apa yang dikurniakan dari Allah...

Saifura said...

betul3..sy setuju ngan sume..
tuhan da tetapkan dugaan utk semua hamba2 nye..

Related Posts with Thumbnails

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin