Friday, September 4, 2009

Poco-Poco Yang Tersirat


to all my friend & followwer I get this from my email...saya sengaja tak mau edit this email dalam blog ni ..... jom baca ni................
Salam...pada kali ini penulis ingin kongsikan kepada anda tentang sesuatu yang menggemparkan kerana penulis sendiri pernah buat (masa dalamPLKN, secara paksa rela). Iaitu tarian Poco-poco. Secara jujurnya penulis tidak pernah tahu dan ambil tahu tentang tarian ini,asal-usulnya dan motif tarian ini.

Namun segalaya berubah apabila satu kiriman emel daripada sahabat penulis,membuatkan penulis tersentak dan kaget sebentar.

Mari sama-sama baca emel ini

"Assalammualaikum.

Alhamdulillah kerana kita semua masih bernafas lagi dgn keizinanNya.

Saya ingin berkongsi dgn rakan2 semua tan tan g tarian pocoh2 yang

sedang hangat ditarikan oleh semua lapisan masyarakat,umumnya

masyarakat kita yg beragama islam terutama suri2 rumah dan badan2

kerajaan ketika manghadiri kursus.

Sebenarnya tarian pocoh2 ini berasal dari Filipina bukannya dari Indon.Ia ditarikan oleh masyarakat yg berugama kristian ketika mereka menghadiri upacara sembahyang mingguan mereka.Lihatlah sahaja bagaimana pergerakannya, yg membentuk salib.

Mungkin kita x perasan kerana kita suka mengikut2 sesuatu yg baru tan pa usul periksa.

Inilah cara musuh2 islam mengenakan kita sedangkan kita tahu apabila kita melakukan sesuatu yg menyerupai sesuatu agama maka kita dikira merestui agama itu seperti amalan yoga yg telah difatwakan haram kerana menyerupai agama hindu.cuma tarian poco2 ini belum difatwakan haram lagi.

Marilah kita sama2 fikirkan."

Masya Allah...penulis pernah terfikir dulu,kenapa tarian itu dimulakan dari kiri?dan apa jenis senaman ini? relevankah tarian ini,yang kelihatan seperti tidak siuman? Dengan emel ini 'terungkailah' persoalan itu semua. Jadi,penulis menyeru kepada diri penulis dan anda semua supaya mengambil inisiatif untuk tidak lagi 'menarikan' lagi tarian ini yang ternyata mensyirikkan Allah tanpa kita sedar.Dan paling utama memohon keampunan daripada Allah S.W.T atas kejahilan kita tentang perkara ini sebelum ini.

Semoga mendapat perhatian pihak berkenaan agar mengkaji secara terperinci tentang kesahihan perkara ini,asal usul dan kesannya kepada akidah Umat islam dan mengeluarkan fatwa tentang tarian ini,agar Umat Islam tidak berterusan di dalam kelalaian dan 'keasyikkan' menarikan tarian ini.

WALLAHUALAM....

Oniemia: Budaya org Malaysia suka ikut apa org luar buat.... Teringat pada salah seorang cikgu saya masa di sekolah menengah dahulu... dia cakap " mungkin ini balasan Allah padanya kerana mengajar orang menari kerana itu saya sering sakit kaki" ... May be ada benarnya kata-kata cikgu saya itu Allah balas di dunia supaya di akhirat esok beban siksaannya ringan.


3 comments:

Oja said...

kita pon baru dpt emel ni...dan baru tahu hal ni...aduhaiii..daku sudah penah blaja tarian ini waktu kursus dahulu kala....

oja said...

sila amik award di blog ku...jgn segan silu

OnieMia said...

tq nanti org amik

Related Posts with Thumbnails

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin